Elysium Bulimba

P R O J E C T  D E T A I L S

The site is located at 16 Riddell Street on the Northern side off Oxford Street, Bulimba. Perched on an elevated block with views towards the south-west of the city. Previously being occupied by multi residential dwellings, spanning over 2 storeys, the built form is wedged in between two neighbouring 3 storey built forms from the streetscape perspective. Topographically the site falls away from the street, with a cross fall from the northern boundary to the south a consistent along the extent of the land holding. The opportunity existed to make a new addition to the streetscape, by embracing the surrounding built form and amenity.

Being perched on the side of this Bulimba hill allows for a built form to embrace the city views in a multi residential fashion. The design seeks to celebrate the idea of being cantilevering off the side of the hill, creating the impression of 6 individual dwellings hovering off the side towards view of the city. Spanning over three storeys, the design fills the metaphorical cavity existing in the streetscape perspective. The built form is setback from all property boundaries, with the front and the back of the site, making up the majority of land mass required for deep landscaping. The pedestrian and vehicular engagement of the site is immediately segregated, with the cars entering on the lower end of the site and the pedestrians on the higher end of the street interface. In doing so it aids in allowing a gradual slope along the natural topography of the site for cars to gain access to individual garages. The pedestrian journey along the higher end of the site follows and equally gradual grade along the natural topography, with a front door entry for each dwelling coming off this access spine.

Internally, the arrangement seeks to segregate the living and sleeping quarters from each other over two levels. The journey of the residents is terminated on the rooftop terrace, which acts as the crescendo of amenity, with a variety of both public and private spaces. Private booths and barbeque terraces spill out onto a common area with sweeping views towards the city. The building mass articulates each dwelling of the building individually, protruding forms making vantage points to each dwelling that has a unique outlook of the surroundings beyond, whilst sloping down the hill. The materiality of the envelope touching the ground masonry, with the upper boxes cladding in lightweight material, further eluding to the idea of a lightweight box hovering over the edge towards the views.

PROJECT DETAILS

Let Us Bring Your Vision To Life

Concept.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur

E X P L A N A T I O N

"CONNECTIVITY"

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur

Team.

Marco Zietsman

Milton Zietsman

Lisa Boshoff

Nadine Lubbe

Tyler Moehead

Lachlan North

Z-ARCHITECTS.COM.AU